Pomidory warto wprowadzić do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale
i właściwości odżywcze. Ich regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera on takie składniki mineralne, jak miedź, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód oraz potas.
Pomidor jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz likopenu, czyli najsilniejszego antyutleniacza. To właśnie dzięki temu barwnikowi pomidory mają taki piękny czerwony kolor. Nie ginie on podczas obróbki termicznej. Badania wykazują, że likopenu jest nawet 2 razy więcej w przetworzonych pomidorach, niż w świeżych owocach.
Pomidor zawiera także dużą porcję witaminy C. Spory pomidor może zaspokoić nawet 60 procent dziennego zapotrzebowana ludzkiego organizmu na tę witaminę. Ponadto zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę K i E. Warto wiedzieć, że w 100 g pomidora jest jedynie 15 kcal. Równie ważne jest to, że w ponad 90 procentach składają się z wody.
BIOTTA TOMATE - Sok z Pomidorów
http://www.witaminowaterapia.pl/drinks-online/biotta-tomate/