Trwa dwanaście dni (choć można go przedłużyć do 21 czy 28 dni – w zależności od
samopoczucia). Pierwsze dwa dni to czas wprowadzenia do detoksu, kiedy w jadłospisie znajduje się tylko zupa z kaszy jaglanej. Następnie do końca trwania detoksu można spożywać kaszę jaglaną z warzywami czy owocami w różnych postaciach (np. papryka zapiekana z kaszą jaglaną i cukinią, kasza jaglana z jabłkiem).
Każdy dzień należy zacząć od wypicia szklanki (lub dwóch) ciepłej wody alkalicznej. Następnie zalecane jest wypicie kleiku z siemienia lnianego. 1 łyżkę siemienia w ziarnach należy zmielić i zalać szklanką gorącej wody. Kiedy kleik przestygnie, można go wypić.
Dopiero potem można przejść do śniadania.
Detoks jaglany można też stosować w wersji skróconej, przez jeden, dwa dni, odciążając
organizm, np. po świętach. W tym przypadku można przejść na detoks bez wcześniejszego przygotowania.
ŹRÓDŁO: