Warning: Undefined array key "accept_cookie_ecomo" in /home/emo/ftp/www.ecomo.pl/inc/cookie.php on line 21
Ok, rozumiem
Ta strona wykorzystuje pliki cookies.
Warunki dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej o cookie...

COMO QUALITE DE VIE
WITAMINOWA TERAPIA

Home / Blog Samo Zdrowie / KOKTAJLE / Koktajl z buraka wzbogacony słodkim smakiem marchewki, jabłka oraz orzeźwiającą nutą pomarańczy

Koktajl z buraka wzbogacony słodkim smakiem marchewki, jabłka oraz orzeźwiającą nutą pomarańczy

13 Listopad 2017

SKŁADNIKI:

•  500 ml BIOTTA RANDEN Sok z Buraka

•  2 średniej wielkości marchewki

•  1 jabłko

•  250 ml sok Como Bio Pomarańcza

•  kilka listków świeżej mięty

•  opcjonalnie woda mineralna do rozcieńczenia koktajlu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchew umyj i obierz. Jeśli posiadasz blender o słabej mocy, warto przed zmiksowaniem marchewki ugotować ją najpierw na parze. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wrzuć do pojemnika blendera.

2. Jabłko obierz, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Dodaj do pozostałych składników.

3. Dodaj BIOTTA RANDEN - Sok z Buraka, sok Como Bio Pomarańcza i zmiksuj do uzyskania gładkiej,

jednolitej konsystencji.

4. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty dolewaj wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zmiksuj jeszcze raz.

 

Smacznego!

 

Wartości odżywcze składników:

Burak – to prawdziwa bomba cennych składników. Zawiera on spore ilości kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Siłą tego warzywa są buraczane antocyjany, które działają nie tylko krwiotwórczo, ale i antynowotworowo. Już jedna szklanka soku z buraków dziennie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i uchronić się przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Buraki zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm.

Jabłko – owoce zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C, której najwięcej jest pod skórką. Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Włączenie do swojej diety jabłek pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.  Dzięki zawartości antyoksydantów, jabłka – opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem, tj. np. choroby Alzheimera.

Marchewka –  to spora dawka beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze. Wpływa także na układ odpornościowy – marchew jest bardzo dobra na wzmocnienie organizmu. Pomarańczowy korzeń ma dobroczynne działanie na wzrok, obniża poziom cholesterolu.

 


Powrót