½ szklanki wody, najlepiej tej z gotowania makaronu
¼ szklanki rodzynek
sól i czarny pieprz oraz bazylia
400 g makaronu penne rigate lub podobnego
PRZYGOTOWANIE
Bakłażany pokroić w drobną, równą kostkę wielkości około 1 cm. Przełożyć do miski, obsypać solą, wymieszać i pozostawić na 15 minut.
W międzyczasie w garnku zagotować osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente. Następnie odcedzić i pozostawić na durszlaku.
Dokładnie odlać sok, który wypłynął z bakłażanów. Na dnie dużego rondla lub patelni mocno rozgrzać olej, a na gorący olej dodać bakłażany i smażyć przez 8 – 10 minut do czasu, aż będą złote i miękkie w środku. Następnie odłożyć na papierowy ręcznik.
Czosnek posiekać. Na dnie tej samej patelni podsmażać przez 30 sekund czosnek oraz płatki chili, nastepnie dodać pomidory, wodę, rodzynki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusić na dużym ogniu bez pokrywki przez 5 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany i wymieszać.
Na sam koniec do sosu dodać makaron, zamieszać i podawać ze świeżą bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.