COMO QUALITE DE VIE
WITAMINOWA TERAPIA
Lody czekoladowe z batata
14 Luty 2018
SKŁADNIKI
- 200 g batata, upieczonego / 1/2 batata
- 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej,
- przynajmniej 70% / 200 g
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Batata wyjąć ze skórki, czekoladę połamać i wszystkie składniki dodać do małego rondelka. Podgrzewać mieszając, a kiedy cała czekolada się rozpuści zblendować przy pomocy ręcznego blendera.
- Przelać do plastikowego pudełka i odstawić do przestudzenia na 30 minut. Po tym czasie włożyć do zamrażarki i przez 3 godziny co 30 minut dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką.
- Po tym czasie można nakładać pierwszą porcję albo włożyć do zamrażarki i wyjadać przez najbliższy miesiąc.
Na koniec można polać też rozpuszczoną czekoladą, ale to już prawdziwa rozpusta. Jeśli lody chcecie zjeść następnego dnia lub za tydzień pamiętajcie o tym, że należy wyjąć je 20 – 30 minut przed planowanym jedzeniem, bo jak wszystkie domowe lody robione bez maszynki na początku są bardzo twarde.
SMACZNEGO!
Powrót