COMO QUALITE DE VIE
WITAMINOWA TERAPIA
KASZA JAGLANA
27 Marzec 2018
JAK JĄ PRZYGOTOWAĆ, BY NIE BYŁA GORZKA?
Najlepiej zalać ją wrzątkiem, wymieszać i odcedzić. Potem przełożyć do rondelka i zalać świeżą wodą, dodając szczyptę soli.
PROPORCJE:
1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Można też przygotować ją tylko chwilę, a potem przykryć i zawinąć w koc na 10-12 minut.
PROPOZYCJE PRZYRZĄDZENIA
- Śniadaniowa jaglanka z mlekiem (w wersji wegańskiej roślinne), z ulubionymi owocami.
- Ugotowana kasza to też sklejający dodatek do wegańskich pasztetów, kotletów mielonych i wegaburgerów.
- Deser, np. mus lub budyń, warto do gotowania kaszy użyć mleka. Wówczas najpierw przepłukujesz kaszę wrzącą wodą, ale gotujesz już w mleku.
- Nadaje się również jako zamiennik ryżu w rissotto.
Powrót