Warning: Undefined array key "accept_cookie_ecomo" in /home/emo/ftp/www.ecomo.pl/inc/cookie.php on line 21
Ok, rozumiem
Ta strona wykorzystuje pliki cookies.
Warunki dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej o cookie...

COMO QUALITE DE VIE
WITAMINOWA TERAPIA

Home / Blog Samo Zdrowie / GOTOWANIE / CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

29 Marzec 2018

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny z grzybami

Żurek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Gotujemy bulion

Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.

 

2. Gotujemy żurek

Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas i gotujemy żurek.

 

3. Doprawiamy żurek

Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.


Powrót